|
Muflon
Muflon (Ovis musimon), przodek owcy domowej,
pierwotnie występował na Sardynii, Korsyce i Cyprze. W Europie rozpowszechniono
go do celów łowieckich, m.in. w 1902 r. introdukowano muflona w Sudety.
Obecnie spotykany jest w okolicach Jawora i w Masywie Śnieżnika. Żyje też w
Górach Świętokrzyskich.
Tworząc niewielkie stada, zamieszkuje podgórskie lasy mieszane. Żywi się
roślinami zielnymi, liśćmi krzewów i owocami. Zimą zadowala się suchymi liśćmi,
korą drzew, gałązkami i porostami. Żeruje w zasadzie podczas dnia.
Ten niezbyt duży przeżuwacz (130 cm długości, 25-40 kg wagi) ma
dobrze wykształcony wzrok, węch i słuch. Spłoszony ucieka z prędkością
50-60 km/godz. Samice są bezrogie. Samce natomiast mają duże, ślimakowato
skręcone rogi, zwane slimami. Licząc ich karby, określić można wiek osobnika.
Podczas okresu godowego samce toczą pomiędzy sobą śmiertelne niekiedy walki
o samice. Młode rodzą się po 150-dniowej ciąży, zwykle pod koniec marca. W miocie
jest zazwyczaj 1-2 młode. Matka karmi je mlekiem przez 5 miesięcy, mimo
że od ukończenia 3 tygodnia życia jedzą już trawę i liście. Dojrzałość
osiągają w wieku 2-3 lat. Muflony żyją około 18 lat.
W warunkach ogrodu zoologicznego ich hodowla nie nastręcza większych problemów.
Jeżeli zapewni się im wybiegi o suchym, twardym, najlepiej skalnym podłożu,
czują się tu dobrze i regularnie się rozmnażają. Drobne kłopoty sprawiają niekiedy
jedynie starsze samce, zwane tez trykami. Zdarza się bowiem, ze atakują swoich
opiekunów, a niekiedy -- może z braku zajęcia -- atakują ogrodzenie, a są tak
silne, że potrafią swoimi potężnymi rogami uszkodzić nawet mocne elementy ścian.
Przy ich wybiegu należy więc zachować ostrożność i starać się nie sprowokować
agresji tych na pozór spokojnych zwierząt.
|