Złota rybka
Chińczycy już ponad 1 000 lat temu zajęli się krzyżowaniem zwykłego karasia
srebrzystego i wyhodowali rybkę o intensywnej złocistoczerwonej barwie. W 1502 roku
złote rybki (Carassius auratus) sprowadzano do Japonii, a w
XVIII wieku Portugalczycy przywieźli je do Europy.
W ciągu kilku stuleci powstało wiele odmian złotej rybki. Chińczycy uzyskali ich około 920 --
o licznych formach różniących się ubarwieniem, kształtem ciała, długością i budową płetw, a także
kształtem łusek. Wyhodowali nawet okazy z hieroglifami na ciele.
Złote rybki to typowe ryby słodkowodne. Wymagają dość dużych zbiorników nawet do 180 l wody
o temperaturze 5-25oC. 1 m3 wody wystarcza tylko
dla 3 dojrzałych osobników o długości ciała ok. 10 cm. Można je trzymać w akwarium o
minimalnych wymiarach: długość 900 cm, wysokość 40 cm i szerokość 30 cm. W okresie
tarła należy temperaturę stopniowo podnosić do 20-22oC i akwarium
naświetlić dostarczając również więcej tlenu. Dno akwarium powinno by wysypane grubą warstwą
drobnoziarnistego piasku. Roślinność złote rybki zjadają, a więc trzeba ją często wymieniać. Należy
je karmić rano i po południu takimi porcjami, żeby były zjedzone w ciągu 15-20 minut.
Złote rybki żywią się larwami, owadami, robakami i szczątkami roślin. Pokarmu szukają w dnie
przebudowując podłoże. Mają szybką przemianę materii, dlatego woda, w której pezbywają, prędko
ulega zabrudzeniu. Jej wymiana powinna następować powoli, a temperatura świeżej nie może różnić
się od poprzedniej. Filtry w akwarium muszą być odpowiednio wydajne.
Złote rybki łatwo się oswajają, mają dobrą pamięć i nawet mieszkając w stawie uczą się przypływać
na dźwięk dzwonka. Są ruchliwe i wesołe. Czują się o wiele lepiej, jeżeli hodowane są w naturalnych
zbiornikach odpowiednio zabezpieczonych przed drapieżnikami.
|